dr hab. Renata Kazimierczak

Profesor SGGW

Praca naukowo – badawcza i związane z nią osiągnięcia skupiają się głównie wokół tematyki żywności pochodzenia roślinnego.

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, doktor hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW; jest Kierownikiem Zakładu Żywności Ekologicznej w tym Instytucie.

Od 2009 roku członek Zarządu Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. Mieczysława Górnego. W swojej aktywności badawczej zajmuje się różnymi aspektami jakości surowców i produktów pochodzących z produkcji ekologicznej w porównaniu do ich odpowiedników z produkcji konwencjonalnej.

Interesuje się również wpływem żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt, rozwojem rolnictwa ekologicznego w Polsce, Europie i na świecie oraz rozwojem wielofunkcyjnym obszarów wiejskich.